“Van verjaardag naar geboortedag”

De dag dat je geboren wordt is je geboortedag. Eén jaar later wordt die geboortedag “omgedoopt” in je verjaardag. Je verjaart immers, er komt een jaar bij. Jaren lang staan we stil bij de verjaardag. De ene keer uitgebreid, de andere keer iets stiller.

7 maart 2021: Het is uw verjaardag. Ik versierde uw huis met ballonnen en slingers.
Ik bakte een grote mokkataart en samen vierden we dat u 90 jaar was geworden.
Wat een intens moment beleefden we toen samen. Wist u toen al dat het uw laatste verjaardag was?

Nu is ze er niet meer en toch is vandaag haar verjaardag. Die verjaardag wordt vandaag weer haar geboortedag, want ze verjaart immers niet meer.
Hoe vier je deze dag? Vier je deze dag? Hoe geef je vorm aan dat wat er juist ontbreekt?

Zoveel vragen die door mijn hoofd spookte in de dagen voorafgaande aan deze dag.
Ik vier uw geboortedag. Zonder uw geboorte zou ik er niet zijn geweest en de lijn van de familie had zich dan anders voltrokken.
Gisteren kwam ik samen met mijn neefjes en nichtjes om te proosten op u en opa.
We vertelden, stonden stil bij en waren verbonden. We keken ook vooruit; hoe gaan we het vormgeven om stil te staan aan de geboortedag van opa en oma?

Vandaag steek ik een kaars aan en denk ik terug aan vorig jaar. En schrijf ik deze blog, want door te schrijven geef ik woorden aan de gevoelens die er zijn; het gevoel van intens gemis.

Een #koestermoment met alleen maar liefde

#verliesenrouw #betekenisgeven #verliescirkel #landvanrouw
#koesterpraktijkvoorverliesenrouw #koestermoment #geboortedag #verjaardagwordtgeboortedag #vormgevenaanverlies #delenvanverlies #woordengevenaandatwaternietmeeris


Terug