"Familierecepten"

Familierecepten

 

Het was woensdagmiddag en Saar wilde graag bakken. Het grote kinderbakboek werd opengeslagen en diverse recepten werden bekeken.  Maar er moest iets gebakken worden met de ingrediënten die in huis waren.

Mijn receptenklapper verscheen en ik vertelde over de cake van oma Fieke. Ik nam het recept van haar erbij en zo begonnen Saar ik met het bakken.

De boter was veel te koud dus ik legde Saar uit wat dat betekende. We gebruikten vanillesuiker, net zoals oma en de eieren werden zorgvuldig gebroken. De suiker mixte zich met de eieren en de kom moest vaak worden geschraapt. Stap voor stap legde ik Saar uit wat oma me geleerd had. De mixer moest hard werken maar er werd een prachtig beslag geklopt.

Een beetje cacao toegevoegd om er een zebracake van te maken, dan leek het toch een beetje op de cake uit het kinderbakboek.  En zo verdween de cake in de oven.

 

Bij oma Fieke was er altijd iets van gebak en alles bakte ze zelf. En cake, die was er altijd. In de grote Tupperware doos stond deze al op je te wachten. Als je binnenkwam zag je de doos al staan in de serre. Ze “waggelde” dan naar de serre om de doos te halen. Aan de keukentafel stond ze, met het grote, oude mes met houten handvat. Ze sneed een stuk voor je en gaf het op een blauw Saks bordje.

“Oma, hoe lang moet de cake in de oven?” Een echt antwoord heb ik eigenlijk nooit gekregen, want zo gaat dat met familierecepten; beetje van dit, beetje van dat en ongeveer zo. 

Als een film gaat het aan me voorbij en ik vertelde Saar over deze momenten.

 

De kookwekker werd gezet en na een uurtje was de cake klaar. Ik prikte erin met een sateprikker maar hij was nog niet gaar… Even wat langer in de oven…….. En na een minuut of tien rook de je cake. Hij was gaar, net zoals oma zei: ““Als je de cake ruikt, zie je wel of hij gaar is.”

 

De cake proeft net zoals die van oma Fieke, maar wel gepimpt door Saar.

 

#herinneringen #familierecepten #cakevanoma #doorgevenvanfamilierecepten #familie #omabaktalles #doorgevenvanherinneringen #samenherinneren #kinderbakboek #heelfijnmoment  #verliesenrouw #koester #koestermoment #elsloo

 

 


Terug