“Tante Anja maakt het dus gezellig voor de mensen die dood zijn”

De kinderen zitten bij mij in de auto en we rijden naar de winkel.

“Mam, wat doet tante Anja eigenlijk in dat centrum met de moeilijke naam?”, vroeg onze zoon mij. Mijn tante werkt in het uitvaartcentrum. Tja, hoe leg je dat uit aan een 7 jarige? Gewoon, door te benoemen zoals het is.

En zo begon het gesprek tussen Mees en mij.

“Mensen die dood zijn gaan naar een uitvaartcentrum om daar te wachten op hun crematie of begrafenis. Tante Anja wast de meneer of mevrouw die dood is en kleedt ze mooi aan; vaak hun lievelingskleding. Soms wordt er wat lippenstift opgedaan of worden de haren met gel gedaan.

In het uitvaartcentrum zijn hele grote koelkasten. Als je namelijk dood bent doet je lichaam het niet meer. En als het warm wordt dan kan je lichaam een beetje gaan stinken. Als een lichaam koud is, stinkt het niet. Daarom bewaren ze de lichamen van dode mensen in heel grote koelkasten.

De meneer/ mevrouw die dood is kan nog bezoek krijgen. Soms wil de familie namelijk kijken naar de meneer/mevrouw die dood is. Ze vinden dat fijn.

Tante Anja zorgt dan dat de meneer/mevrouw in een speciale bezoekkamer ligt. Hier steekt ze dan een kaarsje aan, zet ze de bloemen netjes in de vaas en ontvangt ze het bezoek. Tante Anja blijft dan bij het bezoek. Als het bezoek de laatste keer komt dan helpt ze bij het dichtmaken van de kist. Want als de kist dicht is, kan de meneer/mevrouw met de grote auto naar het crematorium.”

Dan is het even stil….. Mees antwoordt: Tante Anja maakt het dus gezellig voor de mensen die dood zijn en de mensen die dan komen. Wat is dat toch fijn voor die mensen.

Wat eten we vanavond?”

 

Dit gesprekje voerden we in een paar minuten. Vertellen zoals het is, in begrijpelijk taal. Daarbij kan het soms ook helpen om het te laten zien. Ik werk graag met poppetjes en andere ondersteunende materialen. Zo kun je aan kinderen laten zien wat er gebeurd, zonder er teveel woorden aan te geven.

Wil je meer weten hoe rouw en verlies werkt bij kinderen?

Stuur een berichtje naar info@praktijk-koester.nl

 

 

#verliesenrouw #betekenisgeven #verliescirkel #landvanrouw #praktijkvoorverliesenrouw #rouwbegeleiding #verliesconsulent #afscheid #kindenrouw #woordengevenaandatwateris #verliespoppetjes #kinderenrouweninstukjes #playmobil #visueelwerken #uitvaartcentrum #rouwwerk #rouwbezoek #verliesopbezoek #pegasusuitvaartzorg #poppetjestaal #poptalk #helpeninrouw #rauwerouw #traininginrouw #doodnormaal #bespreken #gastdocent #gastlessen #koesterpraktijkvoorverliesenrouw #koestermoment #koestervraag #zuidlimburg #elsloo #westelijkemijnstreek #gemeentestein


Terug