“ En dan kom verlies op bezoek in ons gezin”

Ik pakte mijn telefoon en las het whatsapp berichtje:  “Hij is vannacht overleden”. Even staat de wereld stil en komt de boodschap binnen: vannacht is een zoontje zijn vader verloren.Even oud als onze Mees. Mijn maag draait ervan. Mees kijkt op en vraagt: “ Wat is er mama?” Ik antwoord eerlijk en direct: “de papa van …. is gestorven. Mees kijkt me aan en gaat verder met waar hij mee bezig was.

uZo gaat dat bij kinderen. In het Engels noemen we het “puddle jumping”. Rouwende kinderen 'springen in een plas', bewegen heel snel in en uit hun verdriet alsof ze in en uit de plas springen.

Stel je voor: een plas vol met droevige gevoelens. Een kind springt misschien in deze plas wanneer iemand die belangrijk voor hem/ haar was, is gestorven.

Maar kinderen kunnen zo lang niet omgaan met droevige gevoelens dus uiteindelijk moeten ze eruit springen en iets doen dat hen afleidt, zoals spelen met hun vriendjes of naar het park gaan.

Als volwassenen we hebben de neiging om langer verdrietig te blijven, een beetje alsof je in een rivier van verdriet bent. We zouden ten onrechte kunnen denken dat kinderen niet worden getroffen door een dood, omdat ze vrij gemakkelijk uit de droevig plas lijken te kunnen springen.

We kunnen ook proberen kinderen te beschermen door ze aan te moedigen niet in de droevige plas te springen of eruit te komen voordat ze er klaar voor zijn. Dit is begrijpelijk, maar als we rouwen ondersteunen, komen ze er natuurlijker uit, in hun eigen tijd.

Plasspringen is normaal en betekent dat een kind leert om te gaan met zijn verdriet.

En ik? Ik steek een kaarsje aan omdat mij dat helpt om om te gaan met het verdriet.

 

#verliesenrouw #betekenisgeven #verliescirkel #landvanrouw #praktijkvoorverliesenrouw #rouwbegeleiding #verliesconsulent #afscheid #zorgen #woordengevenaandatwateris #puddlejumping #kinderenrouweninstukjes #rouwopschool #rouwwerk #derouwendeschool #verliesopbezoek #jongverlies #mijnpapaisdood #helpeninrouw #rauwerouw #traininginrouw #doodnormaal #bespreken #gastdocent #gastlessen #koesterpraktijkvoorverliesenrouw #koestermoment #koestervraag #zuidlimburg #elsloo #westelijkemijnstreek #gemeentestein

 


Terug