“Gelukkig heb je nog genoeg om dankbaar voor te zijn, tel je zegeningen”.

“Gelukkig heb je nog genoeg om dankbaar voor te zijn, tel je zegeningen”.

Zomaar een “normale” reactie van een vriend, toen hij vertelde dat het gemis zo een pijn deed. Wil je een rouwende vriend helpen? Laat ze maar verdrietig zijn. Verdriet is een natuurlijke reactie op verlies, ontbering en dood.

Het is niet leuk om te zien; iemand waarvan van je houdt die pijn lijdt. Het is moeilijk om te weten wat je moet doen als je vrienden pijn hebben. Het punt is dat je iemand niet kunt opvrolijken door hen te vertellen het van de positieve kant te bekijken, of door hen advies te geven. Het werkt gewoon niet.

Je voelt je als vriend misschien hulpeloos en dat is waar je moet zijn; voel je ongemakkelijk en blijf rondhangen met hun pijn. Geef geen ongevraagd advies; mensen zijn vaak op zoek naar erkenning over hoe vreselijk deze situatie is.

Weet dat goede en vreselijke dingen dezelfde ruimte in beslag nemen; ze heffen elkaar niet op. Verdriet is gezond. Iemand vertellen om het van de positieve kant te bekijken of te waarderen wat ze nog hebben, vertelt hen gewoon dat jij niet iemand bent met wie ze over hun pijn kunnen praten.

Wat zeg je dan wel?

Spiegel in plaats daarvan hun realiteit naar hen terug. Als ze zeggen: "Dit is klote", zeg dan: "Ja, dat is zo." Het lijkt misschien te simpel, maar het is verbazingwekkend hoeveel die simpele erkenning helpt. Het is een onpeilbare opluchting om een ​​vriend te hebben die niet probeert de pijn te negeren of weg te nemen.

Meer informatie over hoe je de ondersteunende vriend kunt zijn die je het liefste wilt zijn?

Stuur me een DM en ik kom graag met je in contact. 

Ook voor de workshop " Als verlies te gast is", waarin vragen zoals "Wat moet ik wel of juist niet zeggen? Hoe geef ik steun?", aan bod komen. 

#verliesenrouw #betekenisgeven #verliescirkel #landvanrouw #afscheid #zorgen #woordengevenaandatwateris #vriendinrouw #helpeninrouw #rauwerouw #hulpeloos #traininginrouw #doodnormaal #bespreken #gastdocent #gastlessen #koesterpraktijkvoorverliesenrouw #koestermoment #koestervraag #zuidlimburg #elsloo #westelijkemijnstreek


Terug